”Familjen från Ukraina har blivit en del av vår familj”
Efter Rysslands invasion av Ukraina har 4,9 miljoner människor flytt från landet, varav hälften är barn. Vi har pratat med ICA-handlare som öppnat upp sina hem för två familjer som flytt Putins bomber.
När Annelie fick ett samtal om att en gravid mamma och hennes två döttrar som flytt från Ukraina behövde ett hem var svaret självklart, de skulle ordna med ett boende.
— Vi åkte samma dag och hämtade Oksana och hennes två flickor då dom först hamnat på ett ställe som inte var så bra, berättar handlaren Annelie Magnusson som driver Supermarket ICA Tibro.
Annelie har inga egna barn så mötet med mamman Oksana och döttrarna Lilja och Liza har blivit väldigt starkt och känslosamt.
— Jag fick följa med ena tjejen på hennes första skoldag och får fortfarande tårar i ögonen när jag tänker på det.
Annelie berättar att hon fått följa med gravida Oksana på ultraljud och barnen till tandläkaren, något hon aldrig tidigare upplevt.
— Det är starkt och nu hoppas vi alla att pappan som är kvar i Ukraina får komma till Sverige efter att tredje barnet fötts i juli. Oksana och döttrarna pratar ofta med honom och han är trygg med att dom har det så bra här, men visst är det tufft, speciellt för yngsta tjejen. De saknar sitt hem i Ukraina.
En spännande resa, jag fick bli mamma och mormor på en gång
En annan ICA-handlare som välkomnat en Ukrainsk familj är Fredrik Nyqvist som driver ICA Kvantum Jätten och hans fru Ellinor. I hemmet i Trollhättan bor nu även mamma Tatjana, 44 år tillsammans med sönerna Sergei, 17 år, Nikita som precis fyllt 12 år och dottern Maria, 9 år.
Familjen som kommer från en liten by som ligger i Luhansk har fått uppleva krigets fasor både 2014 och 2022, båda gångerna när Ryssland invaderat deras land.
— Inte enkelt att öppna upp hemmet för någon man kanske inte kan prata med, men insikten att det lika gärna hade kunnat vara vi gjorde att vi tillslut anmälde oss och nu är vi som en enda stor familj, säger Fredrik.
Fakta: Att komma till Sverige från Ukraina
- Migrationsverket uppskattar att 76 000 ukrainska flyktingar kan komma till Sverige.
- Flyktingar från Ukraina har möjlighet att ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv.
- De som kommer till Sverige från Ukraina kan stanna upp till 90 dagar utan visum om de har ett biometriskt pass.
Källa: krisinformation.se